Evenimente in curs
  • C O N C U R S
  • Salonul de iarna
  • Expozitie de pictura Mihai-Marin Carstea
  • Invitatie
  • Simfonia Primaverii
  • Expozitie de acuarelă
  • Expoziția 65 de ani lumină
  • Metamorfoza stropului de apă sau fascinația acuarelei
  • Impresii Mediteraneene
  • MIHAI COȚOVANU - LUMINA BARBIZONULUI
  • Viorel Onilă vă invită la o nouă expoziţie de pictură joi 31 august ora 16.00 la sala Artis Slatina.
  • Zugravi si iconari populari in zona Oltului de Jos. Sinteze vizuale.
  • Invitatie Paul Tudor-Bals 18 decembrie 2017 - 15 ianuarie 2018
  • Romania e acasa
  • Regulament oficial al tombolei GREAT ARTISTS OF THE WORLD
  • Marea unire 1918 - 2023
  • Atelierul de Pictură pe sticlă
  • Atelier de confecționat mărțișoare
  • Expoziție de pictură „Treceri prin locuri și fapte”
  • ATELIERE LA MUZEUL JUDEȚEAN OLT – Istorie, Mit, Culoare și Simbol
  • Lansarea Revistei TERRA ALVTANA
  • Expoziția „REPERE CITADINE“ - Corneliu Drăgan-Târgoviște
  • Expoziția „Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan”
  • Expoziție „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament eleganță”
  • Brățara dacică de la Optași Măgura intră într-un circuit muzeal național
  • 30 mai 2024 „Față în față” - expoziție semnată de George Dragomir Turia
  • 1 iunie - ȘEZĂTOARE LA MUZEU
  • Expoziția MERAVIGLIOSA CREATURA – Aurora Speranța
  • Expoziția „MISCELANEA” – Cristina Bacicu Botez
  • „Câmp cu aluminiu sălbatic” - expoziție de pictură Florin Hutium
  • Idolul antropomorf din aur, găsit la Ghimpețeni, analizat la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele
  • Expoziția „Complementaritate” – Adriana Elena VÂLCEA și Paul Tudor BALȘ
  • Calendarul manifestarilor
    Extemporal la gastronomie – Savoarea în bucătărie, Arta servirii
    Joi, 17 octombrie 2024, cu începere de la ora 9.00, s-a desfășurat a treia ediție a concursului „Extemporal la gastronomie – Savoarea în bucătărie, Arta servirii” organizat de Muzeul Județean Olt în parteneriat cu Liceul Economic „P.S. Aurelian” Slatina.

         Concursul, ajuns la a treia ediţie, a avut loc la Casa Muzeu „Gunka şi Spiru Vergulescu” din Slatina şi a urmărit promovarea alimentaţiei echilibrate.

    Tema concursului a fost realizarea unor preparate din bucătăria tradițională românească care să citească gustul de altă dată la mâncării bunicilor.
         „Concurenţii realizează preparate mai sofisticate faţă de ediţiile trecute şi acest lucru ne bucură. Putem să spunem că de la an la an, pe parcursul celor trei ani, am constatat o creştere a calităţii şi copiii sunt foarte dornici să participe. Au preparat deserturi, s-a făcut lava cake, s-a făcut cheesecake, au făcut piept de raţă cu sos de vişine, supă de praz, au făcut un preparat pe bază de peşte, au făcut paste carbonara, au abordat mai multe feluri de mâncare”, a explicat etnograful Claudia Balaş.
         Printre cele mai apreciate preparate a fost ciorba de fasole cu ciolan gătită la tuci, timp de câteva ore, de elevii de la Liceul Tehnologic Izvoarele.
         „Preparatul tradiţional anul acesta este fasole cu ciolan. Anul trecut a fost iahnie cu ciolan, acum este o ciorbă de fasole cu ciolan. Şi gogoşile, ele vor fi în fiecare an, pentru că sunt primele, micul dejun, calde, servite cum le se scot din tuci”, a spus Claudia Balş.
         Etnograful a menţionat că muzeul va derula din acest an un nou proiect în parteneriat cu elevii Liceului Tehnologic „P.S. Aurelian” Slatina, ce va promova preparate tradiţionale după reţele bunicilor.
    „Pregătim şi proiectul «Reţeta de la mama mare», împreună cu Liceul Economic. E un proiect pe care eu mi-l doream de mult şi începând de anul acesta, din noiembrie, se materializează. Împreună cu o grupă de câţiva copii, maximum cinci, mergem la diferite familii, persoane, în mediul rural, prin judeţ, şi copii împreună cu gazdele pregătesc unul sau două feluri de mâncare tradiţională. Şi copii învaţă în acest fel preparate tradiţionale. Acest lucru l-am gândit în ideea că ei, trecând de la un preparat tradiţional, pot să facă nişte modificări, să aducă alte arome, alte ingrediente şi să creeze altceva, plecând de la produsul tradiţional de bază”, a adăugat Claudia Balaş.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

     

    Copyright @ Muzeul Judetean Olt