Arhive evenimente 2021
Calendarul manifestarilor
18 aprilie - Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor
Ocazie mai bună de a vă povesti despre clădirea în care ne desfășurăm activitatea, despre casa noastră, nici nu putea să existe!
Ecletismul stilistic promovat de constructorii străini şi de cei români care au studiat la şcoala franceză sau vieneză a fost larg folosit în epocă şi în construcţiile administrative.
Unele instituţii îşi au sediul în clădiri–monument. Aşa este cazul Muzeului Judeţean Olt, care funcţionează în fostul sediu al Palatului Administrativ.
Clădirea a fost construită în anul 1886 şi erau concentrate în ea, din lipsă de spaţiu, mai multe instituţii proprii unei capitale de judeţ: tribunalul, revizoratul şcolar şi protoieria, mai târziu şi Prefectura. Construcţia a costat 150.000 lei şi a fost suportată de către stat. Până la această dată, instituţiile respective au umblat cu chirie prin diverse case. Prefectura a fost mult timp în localul hotelului Negreanu, apoi în casele Fântâneanu şi Văleanu.
Palatul Administrativ este construit în stil eclectic. Amplasat într-o poziţie dominantă, unde convergeau cele mai vechi şi mai frecventate străzi din Slatina (strada Carol, Lipscani şi Bucureşti), Palatul Administrativ constituia la vremea respectivă cea mai importantă clădire a oraşului. Pentru a fi şi mai mult pusă în valoare, se iau măsuri pentru a se crea în jurul importantei clădiri un spaţiu corespunzător . Au fost expropriate casele din faţă, „care ajunseseră în stare de ruină şi aduceau un aspect urât oraşului” amenajându-se pe acest loc o frumoasă grădină publică.
Palatul Administrativ este o clădire mare, zidită din cărămidă, învelită cu tablă, are parter şi etaj.
În anul 1949, clădirea Palatului Administrativ a fost supusă unor lucrări de transformare şi de reparaţii. Comisia care s-a ocupat de aceste lucrări întocmea un memoriu în care se menţiona că datorită timpului şi uzajului mare, clădirea a început să se deterioreze. În ultimul timp se executaseră reparaţii: zugrăveli, vopsiri, se începuseră lucrări de învelire cu tablă, dar au fost oprite din lipsă de fonduri. Comisia constata că era nevoie de de finalizarea acoperişului, schimbarea unei părţi a duşumelelor, trebuiau reparate jgheaburile şi burlanele, tencuiala. Trebuia refăcută scara de la intrarea principală, era necesară o văruire, vopsire, refacerea zugrăvelii, repararea sobelor şi a instalaţiei electrice.
Palatul Administrativ a fost construit în raport cu nevoile Prefecturii, fiind prevăzute suficiente birouri şi săli de consiliu şi de şedinţe. Tribunalul ocupa cea mai mare parte a clădirii, motiv pentru care birourile Prefecturii erau extrem de reduse şi aglomerate, iar sălile de şedinţe lipseau cu desăvârşire. Eventualele adunări sau şedinţe se ţineau în sala de aşteptare a cabinetului.
Localul era lipsit de o sală de bibliotecă şi de lectură. Sala de consiliu a fost construită cu uşi simple în afară şi cu uşi duble pe toţi pereţii, iar soba era prost plasată pe unul din ziduri, la mijlocul camerei. Se avea în vedere transformarea sălii de consiliu în sală de conferinţe şi bibliotecă.
La 8 septembrie 1949 se aproba plata lucrărilor de reparaţii şi transformări la Palatul Administrativ, acordându-se un avans de 500.000 lei. Până la 20 octombrie se efectuaseră lucrări în valoare de 616.871 lei, iar pentru terminarea lucrărilor mai trebuia achitată suma de 300.000lei. Lucrările de transformare a sălii de şedinţe a Prefecturii au costat 330.000 lei şi au fost finalizate la data de 15 aprilie 1949 .